dilluns, 18 de març del 2013

APRENENT SICÍLIA (III), CARRETTIERI



Carro siciliano-blog goethezeitportal.de
!Quin bon moment que va tenir Roberto Alagna quan, per iniciativa pròpia o assessorat per altri, va decidir enregistrar un disc de cançons populars dedicat a la terra dels seus pares i que porta per nom Siciliano ! . Perquè Roberto Alagna, que va néixer a Clichy-sous-Bois, Seine, Saint Denis l’any 1963, havia vingut al món a França fill d’immigrants sicilians i havia crescut bilingüe en italià i francès, dos idiomes que parla amb dicció impol·luta i que, com està comprovat, han estat ideals per la seva professió de tenor operístic.

Roberto Alagna va començar a cantar des de molt jove a les sales de festes i cabarets parisencs. Conreava amb molta traça els repertoris de Jacques Brel, Georges Brassens i altres figures icòniques d’aquella rica fornada de cantautors francòfons que tant ens varen ensenyar. Però Alagna, en un moment donat, va prendre consciència de les seves condicions innegables per cantar òpera i va començar a  fer-ho de forma no professional i absolutament autodidacta fins que es va meditar seriosament la possibilitat de fer  una carrera brillant i es va posar a estudiar cant. El triomf li va arribar amb facilitat perquè Roberto Alagna, sense ser un gran tenor, és un bon tenor dotat amb un raig apreciable de veu diàfana, molt bella,  que sap administrar perfectament i sense mostrar esforç.

Atès que la meva atracció per Sicília arrenca molts anys endarrere amb la visió i la lectura d’Il Gattopardo, gaudeixo molt escoltant el “Siciliano” que ell, Roberto Alagna, canta admirablement oblidant-se de floritures líriques que no serien adequades, alegre i jovenívol quan convé i amb una aresta tràgica quan s’acosta a la terra polsosa i, quasi a capella, en beu el seu amarg al·lè. Com exemple s’ha d’escoltar aquesta “Carrettieri” que esgarrapa al pit i fa sentir la pregona fusió que existeix entre l’home i la terra.

Totes les cançons de “Siciliano” són cantades en dialecte sicilià, llengua que, per desgràcia desconec. Puc afegir que, tot i que em plauria, no em fa falta entendre el què diu perquè la meva sang ho entén de sobres.   
Video:Giuseppe Infantino.Pittore


11 comentaris:

Júlia ha dit...

Preciosa cançó, en l'èxit d'Alagna també hi conflueix el carisma personal i l'atractiu físic que va molt més enllà de ser 'guapo' o lleig, em sembla. I el fet de tocar qualsevol gènere sense manies, boleros, versions de Lluís Mariano, això l'acosta a un públic molt divers i popular que també valora sovint més l'autodidacta que no pas l'acadèmic monolític.

Eduard ha dit...

Una cançó i un post preciosos. M'estic posant al dia amb les dues entrades predecessores d'aquesta. ;)

Olga Xirinacs ha dit...

Les "siciliennes" en música han tingut molta acceptació, fins i tot entre el clàssics. Un aire tristoi, com la vida esforçada en una illa sempre dominada, pobra i rostida pel sol. Quanta sang siciliana vessada al llarg del temps...
Una abraçada.

Joaquim ha dit...

Aquest aire xava que Alagna llueix sense complexes de cap mena l'apropa tant a les seves arrels, que el fa autentic. Altres abillats amb la distinció i l'elitisme de saber-se un gran tenor d'òpera ho espatllarien sense remei, s'ha de portar l'estigma amb dignitat i orgull per fer-ho així.
BRAVO!

novesflors ha dit...

Uau, l'acabe d'escoltar i m'ha encantat!!!

José Luis ha dit...

Aquestes cançons son sensacionals, i més tan ben arreglades i cantades. Però també m'ha agradat mol el que has escrit. I el carro. Tot molt potent i autèntic

Anònim ha dit...

For instance, they may select a type of lettuce that has purple coloring in
it as well as green. Blotches or tunnels usually
mean your plant has leaf miners. Again, using companion planting techniques will help your organic garden flourish.


Here is my blog post ... houri

Anònim ha dit...

With the ability to actually alter the texture and condition of the hair with clever and fashion-forward hair styling products, Rusk Being
products are sure to intrigue the hair product lover in all of
us. Since these goods are made from plant extracts, seed oils and
hair only twice in a week. Both brands are popular in known
hair salons and spas.

My weblog hair products

Anònim ha dit...

Dip remaining fouг toгtіllаs into sauсe and огganize оveг
seconԁ layеr. Μaking pizza іs exciting,
not that tгicky, and a ѕρlеndidly invеntivе ωay to
imprеsѕ gоoԁ friеnds and fгiеnds аnԁ family with yоur cookіng ѕkіll-sets -
plus makе ԁеliсіοus
meаlѕ that ρlease don't crack the spending budget. The landfill extended the community so it can be implemented to create on.

Here is my homepage :: Baking stone for toaster oven

Anònim ha dit...

When I initially commented I clicked the "Notify me when new comments are added"
checkbox and now each time a comment is added I
get four emails with the same comment. Is there any way you can remove
people from that service? Thank you!

My website - Http://pajama4ezra.Skyrock.com/3155438250-Kindergeburtstag-Mannheim-im-CYLEX-Branchenbuch.html

GLÒRIA ha dit...

Benvolguts amics,
Mil gràcies pels vostres comentaris.
Afortunadament avui he remprès la meva activitaat bloquera, publicar i visitar. Aviat, doncs, tornarem a canviar impressions i a saber els uns dels altres.
Petons a tots!