divendres, 23 d’octubre del 2009

ARNOLD SCHÖENBERG: UNA CASA A BARCELONA




Arnold Schönberg (1874-1951) està considerat el pare de la música clàssica del segle XX. Músic autodidacta que va estudiar Harmonia i Contrapunt per correspondència és, de jove, un enamorat de Brahms i, ja més tard, de l’inevitable i gran Wagner. Els preciosos Gurre Lieder de Schönberg –cants de parrupeig- estan considerats la seva última obra romàntica. A partir d’aquesta brillant composició, Schönberg trenca amb les formes musicals establertes i es converteix en un autor tan controvertit com influent. El seus sistema de dotze tons: dodecatònic i el serialisme renova la concepció del so assignant valors diferents a les notes musicals tal i com s’han emprant abans d' ell. El serialisme atorga a cada composició, per petita que sigui, un valor d’obra única. Així queda creada la que es coneix com a Segona Escola de Música de Viena.
Schönberg, d’origen jueu, es va convertir de jove al protestantisme per una qüestió pràctica però que, a la llarga, de res li va servir. Director de l’Acadèmia de Música de Viena en va ser expulsat pels nazis l’any 1933 havent de fugir d’Àustria i fent cap als Estats Units on es va quedar a viure. Un cop fora del seu país, Arnold Schönberg va reclamar el seu lloc a la Comunitat Jueva Internacional i sempre més va fer professió de la seva raça. La seva vida va ser densa i intensa ja que va conrear l’amistat i protecció de Mahler i Strauss. També va mantenir gran afinitat amb el pintor Kandinsky perque Schönberg era també un notable pintor.


 Es pot afegir que el seu matrimoni amb Matilde von Zemlinsky el convertia en cunyat d’un altra músic d’alçària, Alexander von Zemlinsky actualment molt potenciat per les modernes sopranos i tan valorat en el camp dels lieder com hagi pogut ser-ho algú tan gran com és Richard Strauss.
L’any 1932, Robert Gerhard (1896-1970) català deixeble de Schönberg i, en vista de l’asma d’aquest últim, el convidar a passar una temporada a Barcelona on el clima és benigne. A Schöenberg li construeix una casa l’arquitecte Salvador Valeri Pupurull en la que viu des de l’octubre de 1931 fins el juny de 1932. La seva filla neix a Barcelona el dia 7 de Maig de 1932 i en honor a la ciutat que l’acull li posa Nuria.
Els músics catalans reben a Schöenberg amb els braços oberts. Dirigeix la seva sublim composició La nit transfigurada al front de l’Orquestra Pau Casals. També estrena mundialment el Concert per a violí,  pòstum,  del seu col•lega i seguidor Alban Berg. La seva estada a Barcelona fa que el visiti un altra dels grans del grup dodecatònic: Anton Webern.
L’arquitecte Salvador Valeri i Pupurull li construeix la casa modernista que aquí es mostra i que es troba situada a la Baixada de Briz, a Vallcarca, barri de Barcelona. Actualment, la casa presenta un inexplicable aspecte d’abandonament. L’esclat de la segona guerra, la difícil situació dels jueus a Europa, van portar a Schönberg a establir-se a Estats Units on va exercir de professor de música i conferenciant a diverses universitats de prestigi.
Els últims anys de la seva vida es varen veure molt enterbolits per una malaltia que va poder avançar la seva mort: l’aversió al número 13. Schönberg era supersticiós de mena però, concretament, aquesta por el feia viure amb ànsia ja no només pel número 13 en sí mateix sinó pels seus múltiples, o per les xifres que sumaven, restaven multiplicaven i dividien donant com a producte 13. Va passar el dia del seu últim aniversari, dia 13, entre febres i deliris. La seva família esperava que toquessin les 12 de la nit per sortir del conjur i dir: ja som a 14! Però no hi varen ser a temps. A tres quarts de dotze de la nit del 13 de juliol de 1951, Arnold Schönberg va expirar a Los Àngeles (Califòrnia) probablement víctima de la força de la seva inclement obsessió.


Fotografies: Casa de Schönberg a Barcelona.
                   Pintura: Olis sobre tela de Schönberg: Autorretrat i L'enterrament de Gustav Mahler
Fonts:         ARNOLD SCHÖNBERG CENTER
                   Entrevista a Nuria Schoenberg-Hemeroteca ABC (02.03.02)-Susana Gaviña 




6 comentaris:

pfp ha dit...

no tenía idéa de que Schoemberg hubiera vivido en Bcn, ...¡cuantas vueltas de la vida¡ y esa supertición parece mentira, un hombre así, inteligente, brillante, dominado por un número... pero bueno, ¿porqué no?
esos puntos débiles de cada uno de nosotros... en definitiva un misterio, como la música...

besos

josep ha dit...

Em passa el mateix, no tenia ni idea que Schömberg hasgués viscut a Barcelona, i a més en una època tan moguda. Tot i que no és precisament un músic que m'gradi, reconec la seva aportació a la música del sgle XX.
Una abraçada

GLÒRIA ha dit...

Efectivamente querida Pilar, un hombre tan brillante y enfermo a causa de un número...Me alegro de haberte informado de que Schönberg pasó una agradable temporada en Barcelona. No, un beso dodecafónico, no. Demmasiado fácil. Mira: 13 besos.

Benvolgut Josep,
molts barcelonins no sabeu aquest detall però ja no ho podràs dir. A mi em va fer molta gràcia, quan ho vaig saber a travès de la ràdio, que la seva filla es diguès Nuria...no ho accentuo perquè ella tampoc ho fa.
Jo tampoc el tindria en una llista de preferits però SÍ d'importants i la seva "Nit Transfigurada" em sembla preciosa com també el Gurre Lieder.
Les teves visites són sempre un plaer.
Una abraçada!

Fragmenta Editorial ha dit...

Hola
Si us interessa Schönberg, potser us interessarà aquesta novetat: http://www.fragmenta.cat/ca/actualitat/notesdepremsa/184024 que es p`resenta a Barcelona el proper 13 de desembre: http://www.fragmenta.cat/ca/actualitat/esdeveniments/174619
Una abraçada,

Anònim ha dit...

Both services offer extra storage space for small fees
if you need more. If your gate changes at the airport, this
app will alert you. It's african american and roughly how large a new football; the actual converter operates if the machine is for the cool placing, and also the thermostat is set for a frigid temperatures.

My homepage ... nest learning thermostat

Anònim ha dit...

The pack of Black - Berry Play - Book Tablet 64Gb is included with a screen wipe, a pouch case with foam based
material, charger, USB cable, and instruction guide.
The thinking is much cases are questionable to
be settled within large bags time you length. blackberry playbook runs on Blackberry tablet operating system.