dijous, 17 de febrer del 2011

ESTELLÉS: PONT LLUMINÓS

Molí de la sal-Burjassot
Aquesta nit s'apagarà el senyal que permet veure la televisió de Catalunya des del País Valencià. Els de sempre, de moment, han guanyat la partida. Altres,  que també hi són sempre,  seguiran lluitant per recuperar la normalitat.
Apagaran el senyal que es veu però no podran mai apagar els senyals invisibles i jo no els donaré pistes per detectar forces que duren fa molts anys i que s'han entestat en persistir, amagades però fortes,  i sense data de caducitat.

Segurament el primer amor del gran poeta:

L'explosió òssia del teu cos,
el progressiu apagament, de plecs,
incertes mans, insegur pensament,
l'acabament, l'extinció de cendra.

Amb dolç espant et vaig mirar un jorn,
amb gran amor, amor total,  et mire,
mire els teus ulls, que veuen ja tan poc,
amb tremolor molt secreta de l'ànim.

En tu va entrar el sol una vegada
i va deixar obertes les finestres
i franc el pas al vent de l'alegria.

Jo sóc aquell que duies de la mà,
jo soc aquest que ara et duu de la mà,
mare total, llum total, mare meua.

Vicent Andrés Estellés-Pedres de foc. pàg.88

i una cançó per l'amor últim:

Cançó de bressol

Jo tinc una Mort petita,
meua i ben meua només.
Com jo la nodresc a ella,
ella em nodreix igualment.
Jo tinc una Mort petita
que trau els peus dels bolquers.
Només tinc la meua Mort
i no necessite res.
Jo tinc una Mort petita
i és, d'allò meu, el més meu.
Molt més meua que la vida,
amb mi va i amb mi se'n ve.
És la meua ama i és l'ama
del corral i del carrer
de la llimera i la parra
i la flor del taronger.

Vicent Andrés Estellés
De La nit, pàg. 39-octubre, 1953

Fotografia de Julio V. Boquer-Flickr


  

15 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Jo també he posat un post de protesta. No tant bonic com el teu que ens regala Estellés. Gràcies.

GLÒRIA ha dit...

Carme,
Els teus posts són sempre bonics amb les teves il·lustracions i poesies que mai no em perdo.
Gràcies per les teves paraules.
És bo denunciar des dels nostres racons aquest increible estat de setge...
Un petó, amiga.

Joaquim ha dit...

És indignant estimada Glòria.
Els amics valencians poden veure Al Gezira, però no TV3.
S'acosten eleccions i això dóna molts vots.

Anònim ha dit...

D'una altra cançó, molt antiga...

Silenci... "sou vosaltres que heu fet del silenci paraules"

Passen els anys, i el significat d'aquesta cançó continua intacte.

GLÒRIA ha dit...

Joaquim,
Ja ho crec que és indignant. És malaltís que un fet tan denigrant serveixi per donar segons quins vots.

Jordi,
Sí, Jordi. I jo diria que quina llàstima que, passats els anys, el significat d'aquesta cançó segueixi intacte. És el que diu Lluís Llach, raonablement molest, quan veu que les seves cançons contra la dictadura encara són vigents...

Titus ha dit...

És vergonyós, però la incultura i la barbàrie donen vots. Jo només espere que la caiguda lliure en la que estem immersos els valencians acabe d'una vegada, que toquem fons i després puguem tornar a enlairar-nos.

Atticus ha dit...

Si todavía no hemos tocado fondo, Titus, apaga y vámonos...

Vergüenza de gobernantes valencianos. Goebbels a su lado era un defensor de la pluralidad y un honesto servidor público.
Esto es sólo una más, y no de las peores, que se sufren todos los días por aquí.
Pero aun me avergüenzo más de la mayoría de mis conciudadanos que con su silencio o incluso su ignorante sonrisa fallera siguen consintiendo esto y, con mil peregrinas excusas, no tienen la dignidad de ir a las urnas a echar la basura al vertedero, que es donde debe estar.

Saludos muy enojados, Glòria.

GLÒRIA ha dit...

Titus,
Jo també espere que us torneu a enlairar. Com el vostre foc.
Us en sortireu!

Atticus:
Reconozco este enfado tuyo que aflora cuando sale la política y no es extraño. A mi también me cuesta entender que se vote al más oscuro fascismo, aquí en Cataluña con su ponzoñosa y emponzoñada cuota de acólitos. Y en Valencia con una fuerza inexplicable si se conoce a personas como vosotros que debéis ser contados.
La fuerza del mal siempre activa.
Compartimos enojo, Atticus.

David ha dit...

Això que ha fet el govern valencià és inadmissible, hi estic d'acord. Ara, sincerament, tenint en compte que TV3 és el principal instrument d'espanyolització que hi ha instal·lat a casa nostra, trobo que els valencians no es perdran gaire cosa. TV3 no els ha tingut mai en compte, als valencians i ha renunciat des del primer dia a ser una televisió nacional de debò.

GLÒRIA ha dit...

David,
La teva lucidesa m'enlluerna. El que dius ho trobo un pel exagerat i m'agradaria que m'expliquessis més: Estic d'acord en que tv3 no catalanitza tant com seria de desitjar però s'expressa en català i, per a mi, que m' costat uns quants anys veure-ho, té un gran valor.
Per què creus que tv3 és el principal instrument d'espanyolització que hi ha instal·lat a casa nostra?
Què pensar de la lluita constant que porta Eliseu Climent i Acció Cultural?
Amb el meu afecte habitual, prego m'obris els ulls.
Una abraçada!

David ha dit...

Glòria,
Em sembla detectar una certa ironia en "l'enlluernament" que dius sentir (justificada ja que reconec que quan un tema em toca de prop tendeixo a ser massa vehement i categòric...). Tot i així, no em fa res explicar-me:
Per començar, dius que Tv3 s'expressa en català i això és innegable (encara que la presència del castellà hi és constant). Però de quin català estem parlant? D'un d'espanyolitzat. Per altra banda, no hi ha la presència que hi hauria d'haver dels diferents dialectes catalans, cosa que empobreix i empetiteix l'oferta d'aquest canal.
L'àmbit de pensament del que ens ofereix TV3 és Espanys i no pas els Països catalans. Això es fa evident des del nom triat (TV "3", o sigui després de la 1 i 2 espanyoles, hi ha la 3, també espanyola) fins a la manera de presentar i exposar les notícies. Per exemple: en la secció d'esports quan es parla dels resultats d'algun torneig de tennis, a banda de dir el que han fet els catalans, es parla del que pot haver fet un tennista madrileny, en canvi no sabrem mai el que pot haver fet un esportista de Perpinyà. És un exemple (menor, ja ho sé) que demostra que l'ideari mental dels qui escriuen aquestes notícies és Espanya. Disculpa que m'hagi allargat tant, és que per il·luminar necessito espai... :)
Una abraçada, Glòria i disculpa la vehemència.

GLÒRIA ha dit...

David,
Sóc de mena irònica però res més allunyat de la meva imaginació que emprar un to així amb tu i sobre un tema com aquest. L'última cosa que voldria es haver-te molestat amb la forma d'expressar-me que, amb el tracte, ha anat esdevinguent més natural. La teva vehemència és una de les teves virtuts i saps que t'ho dic seriosament.
M'ha estat molt útil l'aclariment que m'has fet. Sovint jo dic que quan Catalunya juga a ser nació pren per model Espanya. Crec que en això també estem molt a prop.
Sí, tot el s'ha fet aquí d'ençà de la mort del dictador, s'ha fet en funció de l'estat que ens governa. Jo dec pertànyer a la generació dels teus pares i he viscut a cavall de dos sistemes. Com que se'ns negava tot, m'he conformat sovint amb el què m'han donat tot i que después penso que m'han tornat allò que és meu i que encara em falta molt...Comunicar-me amb gent jove i preparada com tu i els teus llegidors és per mi una injecció de vida.
Jo també sóc vehement. Ja ho veus.
La televisió catalana que tu proposes és la lògica. I em fa empipar que pronunciin "Comelade" en castellà!!!
David, t'abraço jo amb tot l'afecte que et tinc i creix. Gràcies!

Alberto Granados ha dit...

Perdón, he esperado a ver si los comentarios me daban más pistas. Veo que la tele valenciana (la de Camps y para Camps) ha cortado la señal para Cataluña, pero no sé el porqué.
Ni por qué esa medida le da votos..
Que alguien me expolique, por favor.

Saludos,

Alberto

GLÒRIA ha dit...

Alberto:
Te explico: Los de Camps han cortado la señal argumentando que se incumple la ley. Lleva ya tiempo incumpliéndose pero el grupo Acció Cultural mediante pago de las multas correspondientes ha conseguido mantener la conexión. Dicho grupo ya no tiene fondos para hacer frente a más multas, por lo tanto los de Camps ya lo han dicho: "no se trata de censura sinó de obligar a que la ley se cumpla." La ley prohibe que cualquier televisión catalana sea vista en Valencia. Da votos a los de Camps que, como es sabido, exterminarían todo lo que fuera catalán.
Mientras, los valencianos fieles a su lengua y cultura tienen la esperanza de recuperar la conexión. Por su parte desde la Generalitat catalana se están haciendo, con mucha dificultad, gestiones con la Generalitat valenciana.
No es que la televisión catalana sea una maravilla. Hay que ver el mal donde realmente está que es en el hecho de prohibir la comunicación entre pueblos, entre personas. Cierta prensa inteligente ha dicho que podemos ver en directo las revoluciones islámicas pero se nos corta la imagen con nuestros propios vecinos...
No sé si he sabido explicarme.
Recbe un beso, Alberto.

David ha dit...

Glòria,
No t'has de disculpar de res, només faltaria: sóc jo que no et vaig interretar bé!
T'agraeixo molt el que dius de mi i només puc dir (i no és per quedar bé) que l'afecte és recíproc.
Tornant a TV3, jo només voldria una televisió normal dins d'un país normal, res més. De moment és un canal segrestat pels polítics (només cal observar la quantitat d'hores d'"informació" dedicada als polítics i comparar-la amb el temps en què es parla de d'altres coses).
La manera com pronuncien segons quins mots és un altre exemple de la cosmovisió espanyolista qe et deia. És com quan pronuncien San Francisco remarcant la "c", com en castellà, cosa que un nord-americà no faria mai.
Una abraçada, Glòria!