divendres, 11 de març del 2011

TRIESTE: EL CAMÍ JA HA COMENÇAT!

Piazza dell'Unità-Fotografia: Alessandro Paderni


El CCCB ha fet una exposició que no podia ser més oportuna per mi atès que d’aquí a poques hores sortiré cap a Trieste. L’exposició porta per títol: “La Trieste de Claudio Magris” i, quan vaig veure que s’obria el dia 9 de març, vaig fer-me el propòsit de no perdre-me-la abans de marxar. A més a més, l’amic Allau del magnífic bloc “The Daily Avalanche” (allausz.blogspot.com) i l’amic Joaquim del no menys fantàstic “In fernem Land” (ximo.wordpress.com) em varen fer notar el seu entusiasme per Trieste i l’Allau va assenyalar molt encertadament que l’exposició que esmento m’aniria de perles.
Caffè San Marco-Fotografia: Alessandro Paderni
Així que ahir a la tarda vaig fer cap al carrer Montalegre i amb la imaginació en blanc em vaig immergir en la Trieste proposada. I haig de dir, molt contenta, que tinc la sensació d’haver viatjat abans d’hora a l’essència d’aquesta interessantíssima ciutat. Només avançaré –perquè una exposició és per veure- que passegem per diversos ambients de la ciutat habsburguesa, eslovena, italiana...Hi ha molta documentació sobre triestins il•lustres. Hi ha recreacions diverses dels llibres de Magris. Es parla d’Svevo i de Joyce, d’Stuparich i d’Umberto Saba. De la mateixa manera que veiem una reproducció de la Libreria Antiquaria, propietat d’Umberto Saba, també trobem una còpia de la sala d’estar del professor Magris. Travessem el Danubi, ens agafem a cordes molt gruixudes per protegir-nos de l’embranzida del vent bora, toquem les roques abruptes del Carso, sabem d’un important psiquiatra anomenat Basagli, i seiem al Caffè San Marco mentre escoltem belles cançons triestines. Que si val la pena? Tota la del món perquè cal afegir que aquesta exposició està comissariada per Giorgio Pressburger (Budapest, 1937) i radicat a Trieste des que tenia 19 anys. Pressburger és un excel·lent director teatral i ha treballat també en el món de la música contemporània amb artistes com Berio, Ligetti i Maderna.

Libreria Antiquaria-Fotografia: Alessandro Paderni
Us recordaré. Mentrestant transcric un delicat poema d’Umberto Saba:


BOCA


D’aquella boca

Primera que em posà

Sobre els llavis el rosa de l’aurora

Encara

N’extrec en bells pensaments la fragància.

Oh boca adolescent, boca estimada,

Que eres ardida de paraules i eres

Tan dolça de besar.



Paraules i últimes coses
Traducció de Miquel Desclot
Editorial Empúries, Barcelona 1985

6 comentaris:

David ha dit...

Si és el mateix Pressburger que conec, es tracta d'un molt bon escriptor, també. L'editorial Destino en va publicar alguns relats escrits conjuntament amb el seu germà Nicola.
A veure si em puc escapar algun moment per anar a veure aquesta exposició!

Alberto Granados ha dit...

Muy interesante, Glòria. Abrazos.

AG

Allau ha dit...

Serà qüestió de visitar-la i fer el viatge en paral·lel al teu. Que et vagi molt bé!

novesflors ha dit...

Que tingues una boníssima estada a Trieste.

Carme Rosanas ha dit...

Que gaudeixis molt de Trieste, Glòria! Aquí esperarem les teves impressions i esperiències.

GLÒRIA ha dit...

David,
Ja indagaré si es tracta del mateix Pressburger. Si et pots escapar a veure l'exposició, no te'n penediràs.
Una abraçada!

Alberto:
Ha sido interesante preparar el pequeño viaje y lo ha sido también estar allí aprovechando cada segundo. Inevitablemente hablaré de todo ello.
Un beso, Alberto.

Allau,
I finalment després de l'exposició, vaig veure la Trieste de veritat sense oblidar Aquileia i Udine, aquestes dues últimes sota una pluja inclement.

Novesflors,
Gràcies. Ha estat un viatge molt ben aprofitat. Ja tindrem ocasió de parlar-ne perquè dóna molt de sí.

Carme,
Per força, un cop els records se m'assentin, hauré d'explicar unes quantes coses així recrearé el viatge i quedarà fixat en aquest espai en el que gaudeixo de les vostres càlides visites.
Un petó!