dijous, 29 d’octubre del 2009

STRAVINSKY: LA CONNEXIÓ "JUNY"


 

Dedicat a en JOAQUIM del fantàstic blog IN FERNEM LAND. Torna!!!

El mes de Mars de l'any 1924, el compositor rus Igor Stravinsky visita Barcelona. Els músics de la Cobla Barcelona l’ honoren oferint-li un concert de sardanes, sabedors de que el gran artista es mostra sempre interessat en la música autòctona dels països, que per raó de la seva professió, sol visitar. Stravinsky assistia a les estrenes de les seves obres i acostumava a dirigir-ne les premières.
Sonen el flabiol, el tible, el cornetí, el fiscorn, la tenora...entre d’altres. Igor Stravinsky es mostra agraït i entusiasmat de l’homenatge que se li ofereix i demana qui és l’autor de l’última sardana que la cobla o orquestra sardanística ha tocat. Els seus amfitrions pronuncien un bell mot: JUNY i a darrere indiquen a l’artista rus que el compositor d’aquesta sardana es diu Juli Garreta i és rellotger a Sant Feliu de Guíxols.
Atès que Stravinsky passa uns quants dies a Barcelona per dirigir algunes de les seves obres al Gran Teatre del Liceu, demana poder escoltar més música per a cobla. Uns dies després, l’Ateneu Barcelonès li dedica una lluïda audició de sardanes on es torna a tocar Juny. El gran compositor –controvertit encara en aquells anys- es torna a meravellar i aplaudint amb ganes demana: “Més Garreta, si us plau! Més Garreta!”
Dies després, Igor Stravinsky va visitar a Pau Casals, a la casa que el gran cel•lista tenia –i que actualment és un museu, lògicament visitable- a la platja de Sant Salvador del Vendrell i allà, amb el mestre Casals va tenir ocasió de tornar a escoltar sardanes i de parlar-ne amb una autoritat universal en música com era el seu amfitrió. Pau Casals. Diuen que allà, en aquella casa i dirigint-se al gran músic català, Stravinsky va dir: “La tenora és l’instrument que més s’assembla a la veu humana”.






Igor Stravinsky va néixer el 17 de juny de 1892 a Oranienburg (Rússia) i va morir a Nova York el dia 6 d’abril de 1971. Els seus ballets Petruixca o L’après-midi d’un faune, les seves incursions al món del jazz, les seves òperes The Rake’s progress (1951) i Oedipus varen anar edificant el seu prestigi de compositor audaç i trencador.

Juli Garreta i Arboix nascut l’any 1875 a Sant Feliu de Guíxols- Costa Brava era rellotger, ofici que va exercir tota la seva vida. També, i per això se’l coneix, era un músic excel•lent de formació pràcticament autodidacta. La seva incursió en el món de la sardana va sorgir en solitari i apart de grups de compositors d’altres escoles i tendències. Diuen els estudiosos que aquest fet converteix a Juli Garreta en un innovador de la música per a cobla,  un home lliure d’influències, i també en el creador de la sardana simfònica, sardana que beu directament de la música que es coneix com a clàssica. Juli Garreta té, a més de moltes i belles sardanes, obra simfònica notable com Pastoral (1922) o Suite Empordanesa (1921). Cal esmentar la seva amistat amb Pau Casals que, de ben segur, va contribuir en la seva formació musical. Juli Garreta va morir el dia 2 de desembre de 1925. Només va viure cinquanta anys.

Pau , també Pablo,  Casals va néixer el 29 de desembre de 1876 a El Vendrell i va morir a San Juan de Puerto Rico l’any 1973. És conegut com el millor violoncel•lista del segle XX, ja no només pel que fa a ser un gran instrumentista sinó per les aportacions tècniques que constitueixen tota una nova i enriquidora escola d’execució del cel•lo. Pau Casals es va exiliar a causa de la guerra civil i es va establir a Prada de Conflent (França) i més tard a San Juan de Puerto Rico on com he assenyalat hi va morir,  no obstant i això,  les seves restes estan enterrades a El Vendrell.

Fonts: http://www.edu365.cat/
dvd de "youtube" amb l'audició de la sardana "Juny" interpretada per la Cobla La Principal de La Bisbal.
fotografia del compositor Juli Garreta i Arboix-col·lecció família Garreta.

10 comentaris:

BuenasMigas. ha dit...

Les anècdotes que ens expliques d'en Stravinsky i d'en Juli Garreta són molt curioses per a mi, que en savia molt poc (o res) d'ells. M'ha fet gràcia que l’stravinsky tingués interès per la nostra música d’arrel i que en Juli Garreta fos un rellotger de Sant Feliu, tota la vida, en comptes de músic. Fets que des d'ara fan que tots dos, em siguin molt simpàtics. Segur que pensaré en aquestes anècdotes si més endavant escolto 'JUNY' :o)

Una abraçada molt forta.

http://alonsocatala.blogspot.com/ ha dit...

Sabia de Juli Garreta, de la seua vida i de la seua música a través dels textos de Josep Pla. Ara gràcies a tu he pogut escoltar-lo.

Joaquim ha dit...

Gràcies Glòria per aquest gran, GRAN, regal.
Saps, doncs ho hem parlat més d'una vegada, l'emoció que em produeix la música per a cobla i les sardanes, amb l'estimada SOMNI al capdavant, però JUNY queda a molt poca distància, doncs estem parlant de les perles més lluïdes i mes excepcionals, del bastíssim repertori sardanístic, que tenim massa oblidat i que si fos d'origen eslau (impossible, ja ho sé), seria valorat extraordinàriament. Misèria provinciana (ja ho sé que cada vegada que dic això no t'agrada gens, però és que el món sardanístic està abandonat de la ma de la cultura oficial, molt més estimulada per les folres i manilles).
Gràcies altre cop per dedicar-me el post i no t'amoïnis, tornaré aviat, tot i que hores d'ara no tinc gaire pressa i encara no tinc un ordinador nou. Espero que surtin els nou models amb el Windows 7, que haurien de solucionar els problemes del Windows Vista, que ha estat un fracàs estrepitós de Mr.Microsoft.
Un afectuós petó.

Joaquim ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
josep ha dit...

Glòria,
Com sempre un interesantíssim post ple de històries i anècdotes que desconeixía.
Una abraçada

GLÒRIA ha dit...

Anna,
Ja veus que Stravinsky, músic com era, s'interessava sobretot per l'arrel de la música que, com tu saps, és l'anima dels pobles quan cantem.
Aprofito per dir-te que Stravinsky va ser també un gran admirador de Falla. Però això té menys mèrit perque, no cal dir, Falla te una entitat universal.
Un petó molt fort i escolta "Juny" des dels teus fogons màgics.

Manel,
Com molt bé dius, Pla va fer un vívid retrat del músic català i m'honora saber que, mira per on, visitant aquest lloc, has conegut el músic més enllà de la lletra.
Amb afecte.

Joaquim,
Comptava amb que t'agradaria. De sobte t'havies convertit en l'home sense ordinador...tractant-se de tú i sobretot de mí, tràgic.
Misèria provinciana! Sí noi sí. Penso que els folrres i manilles també podrien ser universals. Per exemple: The boys from Illinois Human castles Co.. És cert que la sardana hauria de ser eslava però mai esclava. Paro perquè ja veus que vaig jugant.
Kisssssssss

Hola Josep!
Em fa molt contenta que el que escrit us agradi, t'agradi. Només així té sentit aquest blog.
Una abraçada i visca el cafè de nit i de dia!

Anònim ha dit...

Hvala za intiresnuyu iformatsiyu

Anònim ha dit...

[url=http://www.ganar-dinero-ya.com][img]http://www.ganar-dinero-ya.com/ganardinero.jpg[/img][/url]
[b]Estas necesitando informacion sobre como ganar dinero[/b]
Nosotros hemos hallado la mejor pagina web en internet de como trabajar en casa. Como nos ha sido de utilidad a nosotros, tambien les puede ser de interes para ustedes. No son unicamente metodos de ganar dinero con su pagina web, hay todo tipo de metodos para ganar dinero en internet...
[b][url=http://www.ganar-dinero-ya.com][img]http://www.ganar-dinero-ya.com/dinero.jpg[/img][/url]Te recomendamos entrar a [url=http://www.ganar-dinero-ya.com/]Ganar dinero desde casa[/url][url=http://www.ganar-dinero-ya.com][img]http://www.ganar-dinero-ya.com/dinero.jpg[/img][/url][/b]

Anònim ha dit...

Good post and this mail helped me alot in my college assignement. Gratefulness you for your information.

anonymous ha dit...

Moltes gràcies per aquesta entrada!