dissabte, 30 d’octubre del 2010

NO PUC FER-HI MÉS...ESTIMO AQUEST HOME MEU


Quan la jove Magnolia, eufòrica i triomfant, diu a Julie La Verne que està enamorada d'un nouvingut, Julie l’avisa del perill que suposa estimar un foraster. Ingènua, Magnolia assegura que si no li surt bé, pararà d’estimar-lo. Julie La Verne li fa saber que no és fàcil deixar d’estimar algú. Ella, per exemple, sempre estimarà Steve. I ho manifesta cantant una cançó escrita per l’eternitat: Can’t help lovin’ dat men. En aquell moment entra Queeny i, suspicaç, preguntarà com és que Julie canta aquella cançó que ella, Quenny, només ha escoltat cantar als negres...
Julie La Verne interpretada per una Ava Gardner que no sembla d’aquest món és efectivament una noia negra amb aspecte de blanca i, pressionada, acabarà confessant el que no és un crim però com a tal és tractat.
La pel•lícula Show Boat és de l’any 1951 i va ser dirigida per George Sydney amb Kathryn Grayson, Ava Gardner i Howard Keel com a principals intèrprets. En castellà se’n va dir “Magnolia” amb el subtítol de “Teatro flotante” que tant s’ajusta al nom original. “Show Boat” és un dels musicals més bells que mai s’hagin escrit i els seus autors són dues figures que revolucionen el gènere, Jerome Kern i Oscar Hammerstein II. Ambdós creen, segons els experts, el musical més influent de tots els temps. Lletra i música, en un prodigi d'harmonia,  semblen sortir d’un mateix cervell privilegiat. És el primer musical que aborda un tema tan seriós com és la discriminació racial. Al mateix temps l’amor és tractat pels autors com a força suprema i motor de la vida. L’origen d’aquesta obra d’art està en la novel•la d’Edna Ferber titulada també “Show Boat” en record, entre d’altres coses, d’antigues companyies teatrals que es movien en vaixell pel cabalós i llarg riu Mississippí. La novel•la es va publicar l’any 1926 i va tenir un gran èxit. Kern i Hammerstein es varen mostrar de seguida interessats en adaptar-la i el gloriós resultat ja el coneixem.

Fish got to swim, birds got to fly

I got to love one man till I die.

Can’t help lovin’ dat man of mine.

Tell me he is lazy, tell he is slow,

Tell me I’m crazy (maybe I know)

Can’t help lovin’ dat man of mine.

Oh listen sister

I love my mister man

And I can tell you’ why
Dere ain’t no reason

Why I should love dat man

It mus’ be sumping dat the angels done plan.


I segueix...


Aquest post està dedicat, amb modèstia, a una persona sàvia i bona. Puc dir que quant a musicals en sap com el que més. Però és que... i el què sap d’òpera i de cine i de teatre i de tot? El seu “nom de guerre” és Colbran i tots els que freqüenten el magnífic blog d’en Joaquim “In fernem Land” saben de qui els parlo.

Magnolia Blossom-Teresa Bernard 2010
Video de: lostvocals3
Imatge:     http://www.bluemoonwebdesign/

16 comentaris:

Allau ha dit...

Doncs un brindis per l'enciclopèdic Colbran i, de passada un per a tu i un altre per la bellíssima Gardner (tot i que em sembla que no la van deixar cantar a "Showboat").

GLÒRIA ha dit...

Gràcies Allau. Efectivament la bellíssima A.G. va ser doblada a Show Boat però el propietari d'aquest video diu que aquesta és la seva veu. Jo la tinc en un cd i em sona idèntica.
Brindo també per a tu!

Allau ha dit...

Disculpa, Glòria, m'adono que has posat la versió cantada veritablement per ella. A quin cap d'estopa se li acudiria mai doblar aquesta interpretació tan estupenda? Me la guardo per dedicar-la a algun home meravellós (que també n'hi ha).

GLÒRIA ha dit...

I tant que n'hi ha! Efectivament la versió és molt bonica i ella -s'ho va treballar molt- hi posa els cinc sentits. Segons explica a les seves memòries va intentar d'imitar la seva cantant predilecta, Lena Horne. També estava encantada del seu accent sureny que havia pogut lluir amb aquest personatge.
Paro. A l'afortunat li encantarà que li dediquis aquesta joia.

Anònim ha dit...

Estimada Gloria. En primer lugar enhorabuena por este post tan delicado y entusiasta relativo a esa maravilla del teatro musical que es "Show boat". Con esta obra comenzó la verdadera comedia musical, con canciones integradas en la acción haciéndola avanzar. Con anterioridad los temas cantados en el teatro musical americano eran expresiones amorosas, dramáticas o cómicas, pero que comenzaban con el primer acorde y terminaban con el último; no tenían nada que ver con el desarrollo escénico. El siguiente paso adelante fue "Oklahoma!" y los siguientes pasos ya nos son más próximos y familiares.

Pero lo que más me ha sorprendido y llenado de orgullo es que hayas dedicado este exquisito post a mi
persona, bien al alter ego que me cobija, pero para tí soy siempre Fede. Muchas gracias. Lo de noviembre queda en pie.

Efectivamente la voz que se escucha en este clip es la de Ava Gardner, ya que ella sincronizó su play.back para la cinta. Acabado el film, no sé qué zoquete encontró poco "glamourosa" su verdadera voz y Anette Warren sincronizó la suya doblándola. Sin embargo cuando el tema se repite a duo con Kathryn Grayson, a ritmo más rápido, sí que se permitió que se escuchara la voz original de la Gardner.

Humildemente, la preciosa Ava aceptó el citado doblaje, pero puso como condición que en la edición discográfica las dos canciones de su personaje fueran con su auténtica voz.

Aunque los temas adjudicados al rol de Julie son fabulosos "Can' t help lovin' dat man o' mine" es algo fuera de serie. Es una de mis canciones favoritas y la "canto" desde que tenía 12 años, en mis ratos libres, y fíjate los años que han pasado ya!

De nuevo, Gloria, gracias y un beso muy fuerte.

FEDE (Colbran)

GLÒRIA ha dit...

M'omple de felicitat haver-te fet content estimat Fede!
Les dades que aportes són interessantíssimes i pròpies d'una ment erudita com la teva.
Un petó per a tu i a reveure aviat!

la vida té vida pròpia - Sònia Moll Gamboa ha dit...

Aquesta dona no era d'eixe món!!! Glòria, aprenc moltíssimes coses amb el teu blog. M'encanta!
Una abraçada,

sònia

GLÒRIA ha dit...

Me n'alegro Sònia. Jo també aprenc coses en el teu.
Gràcies i una abraçada per a tu!

novesflors ha dit...

Quanta informació interessant en un moment!!! Ara mateix miraré el vídeo que has penjat i després visitaré el blog que ens indiques.

GLÒRIA ha dit...

Hola Novesflors!
Espero que la cançó t'agradi. El blog que he indicat t'agradarà molt si ets amant de la música.
Salutacions!

Joaquim ha dit...

oooooooooooooooooooooooooooooh la Gardner cantant a Kern en el fabulós Show Boat!!!! i dedicat a en Colbran.
Quina satisfacció més gran, estimada Glòria.
Ah! i gràcies per parlar bé de In Fernem Land als teus comentaristes, jo també espero que els agradi

GLÒRIA ha dit...

Joaquim,
Sabia que tu també gaudiries d'aquest fragment del preciós musical "Show Boat" i me n'alegro.
No m'has de donar les gràcies per parlar bé d'In fernem Land perquè encara he quedat curta. Si entren ja veuran quin Superblog que tens.
Una abraçada!

Alberto Granados ha dit...

No conozco este musical, pero me ha gustado la canción (eso sí, dada la hora, la he oído muy bajito). habrá que buscar en el YouTube.
Saludos desde el pie de la Alhambra

GLÒRIA ha dit...

"Desde el pie de la Alhambra" ¡Vaya lujazo!
Me extraña que no conozcas la hermosa película "Magnolia" que todas las televisiones han emitido más de una vez y en la que también se oye el preciosos espiritual negro "Ol' man river" siempre cantado por un negro con voz de tesitura baja y profunda. Todo muy Missíssipi.
Un petó, Alberto!

Alberto Granados ha dit...

Perdona que, con esta racha de apatía, ni te he dado las gracias por el poema traducido. Es que debo ser dual y ya estoy pasando la mala racha.

Anònim ha dit...

XnmInlIizZto [url=http://adidas51.webnode.jp/]nike air[/url]ZpmNboAzhMyv [url=http://nikeonline.blog.fc2blog.net/]nike id[/url]LzdNqhWecGwm [url=http://nikeair350.blog.fc2.com/]nike シューズ[/url]XvxGcaHtqIzp [url=http://nikeshose.blog.fc2.com/]nike スニーカー[/urlIzbEnzFerSaa [url=http://nikeonlie11.blog.fc2blog.net/]ナイキ[/url]XbfQagPrvZhg [url=http://ナイキシューズ.seesaa.net/]free nike[/url]OtfCbnEkyUff [url=http://シューズナイキ.seesaa.net/]nike[/url]BdzPalXbhUhn [url=http://nikeair11.seesaa.net/]ナイキスニーカー[/url]PhlVroPqvFmb [url=http://niker.seesaa.net/]nike[/url] FipQduJzdSay [url=http://nikeshose11.blog.fc2.com/]free nike[/url]AljXtvJztYjm